Vilna – vienas mylimiausių audinių šaltuoju sezonu. Tai natūralus pluoštas, puikiai sugeriantis drėgmę, nesiglamžantis, labai vertinamas nuo pačių seniausių laikų iki pat šiandien. Vilnos pluoštai skiriasi, o jų ypatybės priklauso nuo gyvūnų rūšių.
Avies vilna– viena populiariausių vilnos rušių. Ši vilna yra minkšta, labai šilta, pralaidi orui ir puikiai sauganti nuo temperatūrų kaitos. Tačiau avies vilna turi ‘kandimo’ pojūtį.
Merino vilna– ypatingai aukštos kokybės vilna, labiausiai vertinama tekstilės pramonėje. Ji švelni prie kūno, neturi ‘kandimo’ pojūčio, dažnai iš jos gaminami termo rūbai.
Alpakos vilna– kur kas lengvesnė nei avies, ypač švelni ir spindinti it šilkas, taip pat yra tvirta, beveik nesivelia ir nesiglamžo.
Kašmyro vilna– tai prabangiausia vilna, turinti švelnų, šilkinį blizgesį. Kašmyras yra itin lengvas ir šiltas.
Moheros vilna– gaunama iš Angoros ožkų plaukų. Tai minkšta ir švelni, tačiau labai tvirta vilna. Turi ‘kandimo’ pojūtį.
Vilnos priežiūra. Pirmiausia būtina atkreipti dėmesį į gaminio etiketę ir gamintojo nurodymus. Skalbti reikia atsargiai, rekomenduojama skalbti rankomis arba skalbima mašina su specialia vilnai skirta programa. Vilnai skalbti rekomenduojama rinktis skystą skalbimo priemonę. Skalbimo miltelių naudoti nepatariama, nes miltelių granulės gali užstrigti audinyje ir suvelti pačią vilną. El. džiovyklėje džiovinti galima tik naudojant vilnos džiovinimo programą.
Tinkamai prižiūrint vilnonius gaminius, jais galėsime džiaugtis labai ilgą laiką.
Add comment